ZAMÓWIENIA ZŁOŻONE POMIĘDZY 9-31.08.2018 REAZLIZOWANE BĘDĄ PO 3.09.2018.
Boczek wieprzowy ze skórą, ok 2.0 kg/opak
  • Boczek wieprzowy ze skórą, ok 2.0 kg/opak

Boczek wieprzowy ze skórą, ok 2.0 kg/opak

132,68 zł
Brutto
Ilość
Produkt dostępny na zamówienie

Boczek – mięsno-tłuszczowy rodzaj wieprzowiny pochodzący z dolnej części półtuszy. Zawiera dużo tłuszczów nasyconych. Wersja okrojona z tłuszczu zwana jest z angielskiego bekon.

W niektórych krajach jest często jadany na śniadanie (smażony lub pieczony). Powszechnie występuje w przepisach kulinarnych. Szczególną popularność zyskał w anglosaskim kręgu kulturowym. Boczek typu polskiego (mięsno-tłuszczowy, wycinany z części brzusznej świni) jest znany w krajach anglojęzycznych jako streaky bacon i jest tam mało popularny (znacznie bardziej w USA). Bekon używany do śniadania angielskiego wycinany jest z innych obszarów mięsa wieprzowego, np. ze schabu (droższy i wysokiej jakości back bacon).

Inne nazwy to: szpyrka, szperka, sperka, spyrka, przy czym nazwy te mogą odnosić się też do boczku wędzonego, pieczonego lub wędzonej oraz solonej słoniny.

541132