ZAMÓWIENIA ZŁOŻONE POMIĘDZY 9-31.08.2018 REAZLIZOWANE BĘDĄ PO 3.09.2018.
Vongole Verace, z Włoch, 1.0 kg/opak.
  • Vongole Verace, z Włoch, 1.0 kg/opak.

Vongole Verace, z Włoch, 1.0 kg/opak.

82,95 zł
Brutto
Ilość
Produkt dostępny na zamówienie

Vongole Verace, z Włoch, 1.0 kg/opak.

 

Uwaga: Prosimy zamawiać z tygodniowym wyprzedzeniem

 

Jada się je gotowane, marynowane, pieczone, duszone, a także na surowo. Podawane jako zasadnicze danie albo jako do datek do innych potraw. Wszystkie mięczaki (oprócz z muszli św. Jakuba) gotuje się w muszlach przez 3-5 minut. Małż jadalny ma 3-4 cm długości, wewnątrz powinien być mięsisty, w kolorze pomarańczowym lub jasnożółtym i biało-czerwonym.

Pod wpływem temperatury małż rozwiera dwie ściśnięte pół skorupki i wypuszcza bardzo smaczny sok. Do gotowania małża nie używa się w ogóle wody! Można dodać białego wina do smaku. Świeże mięczaki mają muszle szczelnie zamknięte - jeśli muszla jest otwarta przez dłuższy czas, oznacza to, że małż jest nie świeży. Po ugotowaniu wszystkie mięczaki muszą się otworzyć, zamknięte wyrzucamy.

550474