ZAMÓWIENIA ZŁOŻONE POMIĘDZY 9-31.08.2018 REAZLIZOWANE BĘDĄ PO 3.09.2018.
Filet z witlinka ze skórą, 150g+/szt, 3kg / skrz., Francja
  • Filet z witlinka ze skórą, 150g+/szt, 3kg / skrz., Francja

Filet z witlinka ze skórą, 150g+/szt, 3kg / skrz., Francja

270,00 zł
Brutto
Ilość
Produkt dostępny na zamówienie

Zastosowanie
Możemy go dostać w postaci tuszek i filetów. Rybę tą charakteryzuje bardzo kruche, delikatne i rozpadające się mięso, dlatego tuż przed obróbką najlepiej jest go skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Dzięki temu mięso będzie bardziej jędrne, a przy okazji pozbędziemy się charakterystycznego, morskiego zapachu. Poza tym rybę smażymy najczęściej w panierce. Wrzucone na tłuszcz, niepanierowane filety łatwo się przypalają. Możemy go również piec, gotować na parze, grillować oraz wędzić. Doskonale sprawdza się w różnych śmietanowych, pomidorowych sosach. Witlinka charakteryzuje białe, bardzo chude, lekkostrawne, pozbawione ości mięso. Rybę doprawiamy koperkiem, tymiankiem, bazylią, sokiem z cytryny. Aby wyostrzyć łagodny smak, dodajemy goździki i ostrą paprykę.
Występowanie
Występuje w pólnocno-wschodnim Oceanie Atlantyckim oraz w Morzu Bałtyckim i Śródziemnym. Spotykany jest zazwyczaj na głębokości 30-100m. Zamieszkuje dna muliste lub żwirowe.
Gatunek, rodzina
Ryba należy do rzędu dorszokształtnych, do rodziny dorszowatych.
Cechy charakterystyczne
Ciało jest torpedowate, wydłużone. Na pysku ma mały wąsik, charakterystyczny dla młodych osobników. Posiada wysuniętą szczękę ze spiczastymi i sterczącymi zębami. Linia boczna jest lekko wygięta. Posiada trzy płetwy grzbietowe i dwie odbytowe. Pierwsza płetwa grzbietowa jest wyższa niż u dorsza atlantyckiego. Płetwa ogonowa szeroka z prawie prostą tylną krawędzią. Grzbiet ryby jest ubarwiony na kolor szaro-oliwkowozielony, boki są srebrzyste a brzuch śnieżnobiały.
Nazwa w języku angielskim
Whiting
Nazwa w języku francuskim
Merlan
Nazwa w języku niemieckim
Wittling
550233